De bamboe vloer: sterk, ecologisch & duurzaam!

Ooit gedacht aan een bamboe vloer? Bamboe vloeren zijn veel harder en sterker dan een eiken vloer. Als je kiest voor een bamboe vloer, dan maak je een ecologische en duurzame keuze. Een bamboe vloer is echter geen houten vloer; bamboe is een grassoort, dus eigenlijk zou je dan een grasvloer krijgen. Dat klinkt alleen zo gek, dus vaak worden bamboe vloeren onder houten vloeren ingedeeld. Als je alles wil weten over deze trendy vloerenkeuze, lees dan deze blog over bamboe vloeren!

Verschillende soorten bamboe vloeren

Er bestaan verschillende soorten bamboe vloeren, net zoals dat bij alle andere soorten vloeren het geval is. Bij bamboe vloeren heb je niet alleen verschillende soorten kleuren en afwerkingen, maar zit ook verschil in de manier waarop de bamboe vloer wordt geproduceerd. Bamboe moet namelijk geperst worden voordat het een mooie vlakke vloer kan worden. En omdat er verschillende soorten bamboe zijn, zijn er ook verschillende manieren van persen.

Vlak na het oogsten van de bamboe worden de stengels gestript. De karakteristieke groene schil wordt verwijderd. Wat overblijft zijn lichtgele strips, deze kleur heet naturel. Als de strips vervolgens gestoomd worden, krijgen ze een bruine kleur. Die bruine kleur wordt vaak karamel genoemd. Eenmaal gedroogd worden de strips verwerkt tot een vloer door middel van persing.

Persen van bamboe vloer

Er zijn verschillende manieren om de bamboe strips te persen. De meest bekende zijn ‘plain pressed’ en ‘side pressed’. Bij plain pressed worden de strips in de lengte naast elkaar gelegd en gelijmd. Dan krijg je een vloer met brede stroken bamboe en je kunt de ‘knoppen’ van de stengels goed zien. Bij side pressed worden de strips verticaal naast elkaar gelegd en dan krijg je dus een kort en dun lijnpatroon. De knoppen van de bamboe zijn minder goed zichtbaar.

Density & forest bamboe vloeren

Verder heb je nog density geperst en forest geperst. Bij density worden de bamboe strips onder hoge druk samengeperst en aan elkaar gelijmd. De houtstructuur is heel herkenbaar en karakteristiek voor bamboe vloeren. Deze manier van persen maakt de vloeren enorm sterk. De forest persing maakt hele brede stroken, deze bamboe vloer heeft een zeer authentieke uitstraling. Je ziet direct dat je op bamboe loopt. Deze bamboe vloer is net zoals de density knetterhard. Deze varianten hoeven ook niet meer gelakt te worden.

Kleuren bamboe vloer

Naast de verschillende soorten persing kan je ook nog kiezen uit verschillende kleuren. We bespraken al even de naturel versie en de gestoomde versie (karamelkleur). Je kunt ook kiezen voor een gekleurde vloer. Er zijn veel kleuren waaruit je kunt kiezen, van de laatste trendy kleuren tot iets echt aparts.

Bamboe vloer kopen en leggen

Een bamboe vloer is een duurzame keuze, bamboe vloeren gaan tot wel 30 jaar mee. Als je de prijs vergelijkt met de levensduur is het eigenlijk geen dure vloer. Bamboe vloeren kan je zelf leggen als je een beetje handig bent. Wil je een lastig patroon of laat je liever de vloer leggen door professionals? Dat kan, we hebben een zeer ervaren team met uitmuntende legservice. Bestel vandaag nog jouw bamboe vloer!