Decibel normen voor vloeren

De vloeren van sommige woningen moeten aan een bepaalde geluiddemping voldoen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je in een appartement woont. Hoe zit het precies met de decibel normen voor vloeren? Je leest het in deze blog!

Decibel normen voor vloeren

Als je in een appartement woont, kunnen er eisen worden gesteld aan de geluiddemping van je vloer. Het geluid dat er wordt geproduceerd als je over de vloer loopt, mag dan niet hoger zijn dan een bepaald aantal decibel. In Nederland geldt er een contactgeluidreductienorm van 10 dB. Dit kun je realiseren door een goede ondervloer te kopen met een TNO-certificaat. Het gaat hier om het reduceren van het contactgeluid. Daarnaast heb je nog zoiets als loopgeluid. Hieronder leggen we de verschillen uit tussen die twee.

Contactgeluid en loopgeluid

Het contactgeluid is het geluid dat van de vloer komt waar de onderburen last van kunnen hebben. Loopgeluid is het geluid van de vloer dat je zelf hoort, of andere mensen in de kamer. In het reglement van appartementen gaat het dus altijd om het reduceren van het contactgeluid, zodat mensen hun woongenot behouden. Elke vloer stuurt wel geluid en trillingen door naar beneden, het is de ondervloer die dit opvangt. Net zoals er verschillende vloeren bestaan, bestaan er ook verschillende ondervloeren. Bekijk goed welke ondervloer je nodig hebt bij de vloer die je uitzoekt. Wij kunnen je hier ook bij helpen. Vragen over de juiste match? Neem daarvoor gerust contact met ons op.