Donkere vloer in je interieur – Tips & advies

Een donkere vloer maakt je interieur grimmig

Wat veel mensen onterecht denken is dat een donkergekleurde vloer je interieur een beetje grimmig of té donker maakt. Dit is echter niet het geval. Een donkergekleurde vloer kun je heel mooi combineren met lichte meubels en kleur, maar óók met donkere meubels. Al maak je alle muren en het plafond ook donker, dan nog hoeft het gehele interieur niet grimmig te lijken. Dat heeft alles te maken met één belangrijk element in je woning: de lichtinval. 

Lichtinval maakt donker interieur licht

Natuurlijk maakt een donkere vloer een interieur wel erg donker als er weinig lichtinval is, maar dat geldt ook voor een lichte vloer. Bij weinig lichtinval is het gewoon al gauw minder open en luchtig. We raden het dan ook niet aan om een hele donkergekleurde vloer te nemen als je interieur al niet echt licht en luchtig is. Dat wil niet zeggen dat een huis met kleine ramen of weinig ramen geen donkergekleurde vloer kan hebben. Zorg er echter wel voor dat je de donkergekleurde vloer dan combineert met voldoende lichte elementen in het interieur, zoals lichte vloeren en meubels. Een mooie combinatie is hoogglans wit.

Een donkere vloer wordt snel vies

Weet je wat snel vies lijkt? Een witte vloer. Hier zie je al gauw allerlei vuiltjes, stofjes, pluisjes, zandkorreltjes en haartjes op. Bij een lichte of witte vloer raden we dan ook altijd aan om een vloer met een houtstructuur te nemen, zodat vuil en dergelijke minder snel opvalt. Bij een donkergekleurde vloer zal vuil niet opvallen en dat is zowel een vloek als een zegen. Want nu kan het ook zijn dat je denkt: ahh, wat is de vloer nog heerlijk schoon… Kijk je vervolgens onder je sokken, dan zie je dat de vloer toch niet zo heel schoon is. Toch aan de schoonmaak! Gelukkig is een PVC-vloer heel eenvoudig te reinigen, dus even stofzuigen en dweilen en je bent klaar. Bij een houten vloer moet je oppassen dat je niet te nat dweilt, of dat je een geschikt middel gebruikt dat het hout goed voedt. Regelmatig stofzuigen is sowieso het belangrijkste bij veel verschillende soorten vloeren, dit voorkomt dat ophopend vuil krasjes veroorzaakt.

Donkere vloer maakt de ruimte kleiner

Gelukkig valt dit reuze mee. Een donkergekleurde vloer laat een ruimte zelfs breder lijken. We horen ook wel eens dat het wordt afgeraden om een donkere vloer in een kleine ruimte te plaatsen, maar een donkere vloer in bijvoorbeeld het toilet staat juist heel stijlvol. Ook de bijkeuken of de hal zal stralen met een donkergekleurde vloer en juist rustiger en ruimer lijken. Heb je advies nodig over het plaatsen van een donkere vloer in je woning? Neem dan gerust contact met ons op, we denken graag met je mee!