Levensduur houten vloer – Hoe lang gaat mijn houten vloer mee?

Een houten vloer is heel erg mooi, maar in de aanschaf zijn ze vaak wel iets prijziger dan andere vloeren. Niet zo gek dat je graag wil weten wat je in huis haalt en of je wel waar voor je geld krijgt! Houten vloeren staan echter bekend om hun lange levensduur. De aankoop is dus wel wat duurder, maar dan heb je ook een mensenleven lang (en waarschijnlijk nog langer) een prachtige, authentieke vloer met een unieke uitstraling. Je kunt de levensduur van de houten vloer zelfs nog verlengen! Lees in deze blog hoe je dat doet.

Levensduur houten vloer verlengen

Een houten vloer heeft van zichzelf al een lange levensspan. Hout is een duurzaam materiaal, en uiteraard is het puur natuur. Dit materiaal heeft een unieke eigenschap; het is de enige vloer die na verloop van tijd mooier wordt, in plaats van lelijker of versleten. Mocht je dus ooit een oud huis kopen waar nog een echte houten vloer in ligt, denk dan twee keer na voor je deze eruit haalt of er iets overheen legt. Hout kun je namelijk ook nog opschuren, mocht je de vloer een nieuwe uitstraling willen geven. Een houten vloer waarvoor goed wordt gezorgd, kan wel honderden jaren oud worden. Maar hoe verzorg je een houten vloer goed?

Houten vloer verzorgen

Houten vloeren zijn dus best bijzonder, maar ze vragen ook verzorging. Een massief houten vloer bijvoorbeeld is gevoelig voor temperatuurswisselingen en veranderingen in de luchtvochtigheid. En in de keuken een houten vloer plaatsen, dat is geen goed idee. Een waterdruppel die op de grond valt, kan al snel in het vloeroppervlak trekken. Deze watervlek zie je dan altijd, tenzij je de vloer schuurt. Schuren stellen mensen altijd lang uit, omdat het een beste klus is waarvoor alle meubels uit het vertrek gehaald moeten worden. Je kunt echter de vloer ook goed beschermen tegen invloeden van buitenaf. Dit doe je door een goede olie, was of lak te gebruiken. Mocht er dan eens een druppel water vallen, dan is dat nog niet direct een ramp. Zorg er wel voor dat je natte plekken niet te lang laat liggen.

Het nut van voedende vloerzeep

Hout is, zoals gezegd, een natuurproduct dat gebaat is bij een goede verzorging. Water kan hout niet erg goed tegen, maar als je nooit gebruik maakt van voedende producten, zal de vloer uitdrogen. Bij teveel uitdroging kunnen er zelfs kieren en scheuren ontstaan, met splinters tot gevolg. Vooral bij een massief houten vloer gebeurt dit nog wel eens. Een houten vloer is prachtig, maar het betekent wel dat je aan de bak moet. Gebruik bijvoorbeeld bij het dweilen van de vloer ook eens een voedende vloerzeep. En eens per jaar kan het hout een behandeling met was of olie echt wel goed gebruiken. Met de vloerzeep reinig je het hout op een veilige manier en geef je het tegelijkertijd een diepvoedende behandeling. De olie of was houdt het hout soepel en gevoed. Bovendien blijft de kleur dan ook heel mooi.