Massief hout of bewerkt hout?

Als je kiest voor een houten vloer, dan kun je kiezen uit een vloer van massief hout of een vloer van bewerkt hout. Beide vloeren hebben unieke eigenschappen, voordelen en nadelen. In deze blog bespreken we de eigenschappen van beide vloeren, zodat je een goede keuze kunt maken en binnenkort kunt genieten van je eigen houten vloer!

Houten vloer kiezen, massief of bewerkt?

Een houten vloer in huis is natuurlijk prachtig en authentiek, maar voor welke vloer ga je? In principe zijn er dus twee soorten: massief en bewerkt. Massieve vloeren bestaan, zoals de naam al vertelt, uit massief hout. De planken van deze vloer worden uit één stuk hout gezaagd. Massief hout heeft als voordeel dat je het zo vaak kunt schuren als je wil. Nou ja, tot de plank op is, dan. Mocht je de kleur van de vloer willen aanpassen, of zijn er ernstige vlekken ontstaan, dan kun je de vloer (laten) schuren. De vloer krijgt hierdoor een geheel nieuwe uitstraling. Je kunt dan ook kiezen voor een andere soort afwerkolie, met een heel andere kleur dan voorheen.

Er kleven echter ook nadelen aan een vloer van massief hout. Planken van massief hout kunnen gaan werken onder invloed van temperatuurwisselingen en schommelingen in de luchtvochtigheid. De planken gaan hierdoor uitzetten of inkrimpen. Er kunnen hierdoor kieren of scheuren ontstaan en dat is natuurlijk niet iets dat je wil. Mede om deze reden worden massief houten vloeren nagenoeg altijd verlijmd en verspijkerd met een tussenvloer bevestigd. De kans op werking wordt hierdoor aanzienlijk minder.

Bewerkte vloer ofwel lamelparket

Een bewerkte vloer wordt ook wel lamelparket genoemd. Deze vloeren bestaan ook voor 100% uit hout, maar de samenstelling is wel anders. Lamelparket bestaat niet uit massief hout, maar uit verschillende lagen hout. De toplaag van de vloer bestaat vaak uit massief eikenhout, omdat dit een hele sterke houtsoort is. De onderlaag bestaat uit verschillende houtsoorten, die kruislings met elkaar verlijmd zijn. Dit wordt ook wel een multiplex onderlaag genoemd. Voor de onderlaag worden vaak goedkopere houtsoorten gebruikt. Door het kruislings verlijmen ontstaat er een ijzersterke houtlaag. Dankzij het gebruik van verschillende houtsoorten wordt de vloer in het geheel goedkoper in de aanschaf.

Ook is het leggen van de vloer eenvoudiger. In de planken wordt namelijk een veer- en groefverbinding verwerkt. Lamelparket is natuurlijk niet zo authentiek als een massief houten vloer, maar de vloer is wel betaalbaarder. Ook de combinatie met vloerverwarming is veel gunstiger. Door de verschillende houtlagen hebben wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid niet tot nauwelijks invloed op de vloer.

Massief hout of bewerkt hout?

Welke vloer beter is, is lastig te zeggen. Elke vloer heeft unieke eigenschappen en voor- en nadelen. Kies de vloer die het beste bij jouw woonsituatie past. Kies je voor gemak, dan is lamelparket de beste keuze voor je. Lamelparket is echter niet te schuren – hiervoor is de toplaag te dun. Houd je van een authentieke vloer? Dan is massief hout de perfecte keuze voor je. Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op, we adviseren graag vrijblijvend!