Parketvloer schoonmaken, zo doe je dat!

Een houten vloer is niet heel sterk bestand tegen vocht of water en temperatuurwisselingen. Maar ooit wil je natuurlijk graag de vloer schoonmaken. Hoe doe je dat dan? In deze blog vertellen we je hoe je een parketvloer kunt schoonmaken.

Parketvloer schoonmaken tips

Het reinigen van een houten vloer vraagt een aparte aanpak. Hout kan namelijk niet zo goed tegen vocht of temperatuurwisselingen. Bij een PVC-vloer is het geen ramp als je een glas water laat vallen, dit kun je zo opvegen (of niet). Het zal niet in de vloer trekken en ook geen lelijke plek achterlaten. Bij een parketvloer is dit wél het geval en daarom kun je er altijd maar beter snel bij zijn als er nattigheid op de grond belandt. Nu horen we je denken: als een houten vloer niet nat mag worden, hoe kan ik die vloer dan ooit schoonmaken met een sopje? Nou, dat gaan wij je nu vertellen!

Weinig water, veel ventileren!

Een houten vloer dweilen doe je met weinig water en ook niet te heet water. Gebruik lauw water en wring de dweil heel goed uit. Je hoeft ook maar een klein dopje schoonmaakmiddel te gebruiken. Kies voor een reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen voor hout. Dit geeft het hout namelijk een diepe voeding, naast dat het een reinigende functie heeft. Zet een paar ramen tegen elkaar open om ervoor te zorgen dat er goed wordt geventileerd. Zo kan de vloer snel drogen en blijft het hout zo kort mogelijk nat.

Speciaal reinigingsmiddel voor parketvloer

Voor het schoonmaken van de parketvloer heb je een mild reinigingsmiddel nodig. Een reguliere allesreiniger is veel te sterk, dit kan het oppervlak van het hout aantasten. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Veel mensen kiezen toch voor een allesreiniger, omdat dit goedkoop is en omdat ze denken dat het dan écht goed schoon is. Een te grote concentratie zeep of parfum kan echter averechts werken op natuurlijke materialen, waardoor je de vloer juist minder mooi maakt op den duur. Met voedende vloerzeep kun je het hout op een veilige manier reinigen. Maar ook hier geldt: wring de doek goed uit en gebruik lauwwarm water. Je kunt de vloer eventueel nadrogen met een hydrofiele doek.

Meer tips nodig voor het dweilen van je parketvloer? Je kunt ons gerust bellen of mailen voor tips! Of kijk eens bij onze andere blogs.