Plak-PVC: wat is het en is het geschikt voor mijn huis?

Plak-PVC: Voor- en nadelen

Een verlijmbare PVC-vloer wordt ook wel dry-back PVC genoemd. De meeste mensen noemen het echter plak-PVC. Deze vloeren worden met een speciale lijm aan de ondergrond bevestigd.  Het leggen van plak-PVC moet door een professional worden gedaan. Er is namelijk weinig ruimte voor foutjes. Eenmaal gelegd, ligt de vloer muurvast. Je kunt de vloer dan ook niet meenemen bij een eventuele verhuizing. Wat wel weer handig is van plak-PVC, is dat je de stroken in elke gewenste richting kunt leggen. Er is namelijk geen kliksysteem die op een bepaalde wijze moet worden gelegd.

Beste vloer voor vloerverwarming

Een PVC-vloer die je kunt verlijmen aan de ondergrond is vooral heel erg makkelijk. Je hoeft niet bang te zijn dat de vloer gaat schuiven, omdat de vloer niet zwevend is gelegd. Ook is plak-PVC dunner dan een vloer met kliksysteem. Als je vloerverwarming hebt in je woning, dan is een dunne vloer het beste voor de warmtegeleiding. Hetzelfde geldt overigens voor vloerkoeling.

Plak-PVC is meestal goedkoper in de aanschaf dan klik-PVC. Echter is het leggen van de vloer weer iets prijziger, omdat je vaak een vakman in moet schakelen. Een klikvloer kan je ook zelf leggen, waarmee je geld bespaart. Kijk dus altijd wat een nieuwe vloer inclusief leggen kost onderaan de streep. Vloeren.nl heeft een zeer voordelige legservice en kan elke soort vloer leggen.

Geen loopgeluid

Nog een ander voordeel van plak-PVC is dat de vloer heel stil is. Omdat de vloer direct wordt verlijmd aan de ondergrond, is er geen ruimte voor loopgeluid of contactgeluid. Daardoor voelt de vloer ook lekker warm aan, de vloerverwarming zit er immers direct onder.

Plak-PVC is duurzaam

Plak-PVC is ontzettend duurzaam. De stroken zijn voorzien van een slijtlaag, deze varieert overigens qua dikte. Ga je de vloer leggen in de woonkamer, waar veel wordt gelopen? Dan kan je kiezen voor plak-PVC met een dikkere slijtlaag. Deze vloer gaat jaren langer mee en zal minder snel slijten. Ga je een PVC-vloer leggen op zolder? Dan volstaat de dunste slijtlaag prima. Deze ruimte wordt tenslotte nauwelijks belopen. Als er een strook is beschadigd, kan je relatief eenvoudig een strook (laten) verwijderen en een nieuwe strook verlijmen. Bij een kliksysteem moet je een heel deel loshalen voor je de beschadigde plank kan verwijderen.

Groot gemak

Plak-PVC heeft nog een groot voordeel en dat is het onderhoudsgemak. Het reinigen van de vloer is heel eenvoudig. PVC is een waterdicht materiaal, wat betekent dat je naar hartenlust kunt dweilen. Ook is het geen probleem als je een glas drinken laat vallen. Gebruik wel een speciale PVC-reiniger in je sopje. Normale allesreiniger kan strepen en een waas achterlaten.

PVC in de badkamer of keuken

Niet alle vloeren zijn geschikt om te plaatsen in een vochtige ruimte, zoals de keuken of badkamer. Plak-PVC kan echter zonder problemen in deze ruimtes worden geplaatst. De vloer kan niet gaan werken of verkleuren onder invloed van vochtigheid. Ook in de badkamer kun je dus een sfeervolle vloer plaatsen!

Dus, nog even in het kort de voordelen van plak-PVC:

  • Te leggen in elke gewenste richting of elk gewenst patroon
  • Gaat niet schuiven, kieren of werken
  • Perfect voor vloerverwarming of vloerkoeling
  • Goedkoper in aanschaf
  • Geen contact- of loopgeluid
  • Voelt lekker warm aan
  • Zeer duurzaam
  • Eenvoudige reparatie van een strook
  • Veel onderhoudsgemak
  • Te plaatsen in vochtige ruimtes

Plak-PVC heeft dus veel voordelen. Toch zijn er ook een paar eigenschappen van een verlijmbare PVC-vloer waarmee je rekening moet houden. Zo kan je de vloer niet meenemen tijdens een eventuele verhuizing. Ga je binnen nu en vijf jaar verhuizen en vind je het niet erg om de vloer achter te laten, dan is dit natuurlijk geen probleem. Wil je niet investeren in een nieuwe vloer die je niet kan meenemen? Dan is het verstandig om een vloer te kiezen met kliksysteem. Deze kan je namelijk wél meenemen als je gaat verhuizen.

Daarnaast is plak-PVC alleen te leggen door een professional. Als je zelf geen prof bent hierin, ontkom je er niet aan dat je een vakman in moet schakelen. De kosten hiervan komen boven op de prijs van een verlijmbare PVC-vloer. In sommige gevallen overschrijdt dit het budget en kijken mensen dan naar een goedkopere vloer. Heb je nog meer vragen over plak-PVC? Lees onze andere blogs over PVC of neem contact met ons op, dan kunnen we al je vragen beantwoorden!