PVC-tegels, waarom wel of niet?

PVC-tegels, sommigen zweren erbij en anderen vinden het toch niet zo’n geschenk uit de hemel. Toch heeft dit type vloer best veel voordelen. Hoe sta jij erin, ben je team PVC-tegel of team echte tegel? Of heb je nog niet genoeg informatie om een goede keuze te maken? In deze blog bespreken we de voordelen en nadelen van een PVC-tegel. Onderaan het artikel zetten we alles nog even kort tegenover elkaar en dan kun je een weloverwogen keuze maken of een PVC-tegel ook iets voor jou is of niet!

Voordelen van PVC-tegels

Naast alle voordelen van PVC-vloeren, heeft een tegelvloer van PVC nog meer handige eigenschappen ten opzichte van een echte stenen tegel. We zetten ze hieronder op een rij.

  1. Tegels van PVC breken niet. Je hoeft niet bang te zijn dat de tegel tijdens transport kapot gaat. En nu we het toch over het vervoeren van de tegels hebben; PVC is stukken lichter van gewicht dan een stenen tegel. Eén ding is zeker: je rug zal je dankbaar zijn. Bovendien is het totale laadgewicht ook een stuk lager. Het vervoer wordt hierdoor goedkoper en in veel gevallen kun je de PVC-tegels zelf ophalen. Geen speciaal transport nodig!
  2. Hou je van warme voeten? Een tegelvloer van PVC voelt altijd lekker warm aan. Een tegel van steen kan koud aanvoelen, tenzij je continu de vloerverwarming aan hebt. In de zomer is dat natuurlijk juist wel lekker koel aan de voeten. PVC is overigens perfect te combineren met vloerverwarming. Dit soort vloeren geleiden de warmte het beste, vanwege de minimale dikte van de vloer.
  3. PVC-tegels met een kliksysteem kun je ook zelf plaatsen. Het is iets meer werk, maar het is zeker een voordeel, omdat je bespaart op de legservice. Een bijkomend voordeel is dat je zelf kunt kiezen of je een voegstrip gebruikt, en welke kleur deze dan is. Bij een stenen tegelvloer zit je altijd vast aan een grijzige voeg, omdat tegels worden gelegd door middel van cement. Bij het leggen van de PVC-vloer kun je trouwens ook de voegstrip weglaten. Dat ligt ook aan de soort PVC-tegel die je kiest. Sommige hebben een v-groef, anderen liggen mooi strak tegen elkaar aan.
  4. Tegels van PVC zijn zeer geluiddempend. De ondervloer bij klik-PVC zorgt voor een optimale demping, en als de vloer laat verlijmen hoor je zelfs geen enkel geluid. Dit is echter ook het geval bij stenen tegels, dus wat dat betreft scoren beide soorten tegels goed op dit gebied!
  5. PVC is verkrijgbaar in vele verschillende kleuren en dessins. Tegels natuurlijk ook, maar PVC is werkelijk te krijgen in elke wensbare kleur of dessin. Wil je een tegel met houtlook? Geen probleem. Licht, donker? Beige, zwart? Wit? Hoogglans? Mat? Noem je eisen en het bestaat!
  6. PVC is geen goedkope vloer, maar wel goedkoper dan stenen tegels. Wil je dus besparen op een duurzame vloer, dan is de keuze snel gemaakt.

Nadelen van PVC-tegels

PVC-tegels kennen ook enkele nadelen. Of althans, eigenschappen die mensen als nadeel kunnen ervaren. Over het algemeen is de PVC-tegel namelijk gewoon een hele praktische en mooie vloer. Lees de eigenschappen hieronder en beoordeel zelf!

  • Hoewel PVC goedkoper is dan een echte tegel, blijft de PVC-vloer toch een prijzige vloer. Hier staat tegenover dat je meerdere tientallen jaren vooruit kan. Dus verspreid over vele jaren valt de uiteindelijke prijs wel mee. Echter is de vloer niet over al die jaren verspreid te betalen, het bedrag moet je in één keer betalen. Voor veel mensen is dat best even schrikken aan de kassa, dat bedrag.
  • Bij PVC-vloeren moet de ondergrond heel egaal zijn voor je de vloer kunt leggen. De vloeren zelf zijn ook maar heel dun. Als de ondergrond niet gelijk is of een bobbeltje bevat, dan zie je dat direct terug in de PVC-vloer. Op den duur kan het zorgen voor beschadigingen en dat is natuurlijk zonde van de vloer. Als je voor PVC gaat, dan moet je het dus vanaf het begin goed aanpakken! Het egaliseren van de vloer wordt in de meeste gevallen verzorgd door een professioneel bedrijf, hiervan worden de totale kosten van de vloer nog iets hoger. Goed om rekening mee te houden!

Welke vloer kies jij?

Niet erg veel nadelen dus, maar wel punten om rekening mee te houden. De voordelen wegen duidelijk op tegen de nadelen, maar mocht je geen groot budget beschikbaar hebben, dan is een andere vloer misschien beter geschikt voor jouw situatie. Wij hebben bijvoorbeeld ook hele goedkope laminaatvloeren in het assortiment.