PVC-vloeren: veelgestelde vragen & antwoorden

Wat is een PVC-vloer?

PVC is een afkorting voor polyvinylchloride. PVC-vloeren zijn gemaakt van een soort kunststof. Dit maakt ze waterbestendig en zeer slijtvast. PVC-vloeren bestaan altijd uit verschillende opgebouwde lagen:

  1. PU-coating
  2. Slijtlaag
  3. Decorlaag
  4. Stabilisatielaag
  5. De draaglaag op basis van zuiver PVC

Bij klik-PVC zit er een laag bij waarin het kliksysteem zit verwerkt. Verlijmbare of dry-back PVC-vloeren hebben geen kliksysteem. 

Is een PVC-vloer vloerverwarming geschikt?

Jazeker! Klik-PVC is uitermate geschikt voor vloerverwarming. De ondervloer kan perfect worden gecombineerd met vloerverwarming, waardoor je geen rendement verliest. Een verlijmbare PVC-vloer heeft geen ondervloer nodig en geleidt de warmte daardoor nog net iets beter. 

Wat is het verschil tussen klik- en plak-PVC?

Het verschil tussen een klikvloer en een verlijmbare vloer is dat een klikvloer in elkaar wordt geklikt in combinatie met een ondervloer. Bij een klikvloer hoeft niet geëgaliseerd te worden, mits de oneffenheden kleiner of gelijk staan aan 2 mm. Het leggen van een klikvloer gaat zelfs nog eenvoudiger dan een laminaatvloer! Bij een verlijmbare vloer wordt de ondergrond geëgaliseerd, over de egaline wordt lijm en primer aangebracht en vervolgens wordt hier de PVC-vloer aan verlijmd.

Is er veel kwaliteitsverschil?

Tussen de PVC-vloeren kan veel kwaliteitsverschil zitten. Budgetvloeren hebben vaak een dunnere toplaag van 0.15 tot 0.2 mm en de betere vloeren hebben een toplaag van 0.3 tot 0.55 mm. De sterkere categorie PVC-vloeren met een dikkere slijtlaag zijn ook bestemd voor (zwaar) intensief gebruik. Bij Vloeren.nl vind je alleen de beste PVC-vloeren met een dikkere slijtlaag voor zeer voordelige prijzen.

Ik heb een houten vloer, kan ik daar klik-PVC overheen leggen?

Klik-PVC kan met gemak over een houten vloer worden gelegd, als de oneffenheden niet groter zijn dan 2 mm. Zitten er toch oneffenheden groter dan 2 mm in de houten vloer? Bevestig dan eerst een spaanplaat over de houten vloer en leg daar vervolgens de klik-PVC overheen. 

Kan ik klik-PVC ook over tegels leggen?

Zeker! Dit kan erg goed zelfs. Hierbij moeten de oneffenheden wel binnen de genoemde 2 mm vallen. De ondervloer vlakt de oneffenheden uit en de PVC-vloer met kliksysteem kan worden gelegd. 

Is klik-PVC gemakkelijk zelf te leggen?

Wij van Vloeren.nl zeggen altijd: zelfs als je twee linkerhanden hebt, kan je klik-PVC leggen. Het leggen van klik-PVC lijkt veel op het leggen van laminaat. De klikverbinding spreekt eigenlijk voor zich. Er is ook niet veel gereedschap nodig voor het leggen van klik-PVC. 

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van klik-PVC?

Een belangrijk aspect bij het aanschaffen van klik-PVC is de ondergrond. Heb je een houten vloer, tegelvloer of betonnen vloer, dan is een klikvariant zeker aan te raden. Je kunt ook kiezen voor plak-PVC ofwel verlijmbare PVC. Verder is het van belang dat je rekening houdt met waar de vloer komt te liggen. Komt de vloer op zolder te liggen, dan heeft deze minder te verduren dan als de vloer in de woonkamer komt te liggen.

Zitten er gevaarlijke stoffen in PVC vloeren?

Al onze PVC-vloeren zijn CE-goedgekeurd. Dit keurmerk houdt in dat de vloeren voldoen aan de gestelde regels van de Europese Unie. Veiligheid staat hoog in ons vaandel en daarom voldoen onze vloeren aan de gestelde VOC-emissies.

Is een PVC vloer onderhoudsvriendelijk?

PVC-vloeren zijn zeer onderhoudsvriendelijk en hebben nauwelijks onderhoud nodig. PVC-vloeren hoef je in tegenstelling tot houten vloeren niet te oliën of te onderhouden met speciale middelen. Wel is het van belang dat de PVC-vloer goed schoon is en niet vet, want dan gaat het glimmen en is het matte effect weg. Voor het onderhoud van de vloer hebben wij ook een speciale onderhoudsset. Hier zit een reiniger, polish en vilt in ter bescherming van je PVC-vloer. De reiniger is een milde ontvetter en de polish werkt oppervlakkige krasjes weg. De viltdoppen en viltlappen kunnen onder de stoelen, tafels, kasten en ander meubilair.

Kan een klik PVC vloer tegen water?

Omdat PVC een kunststof soort is, zijn de vloeren volledig waterbestendig. Je kan er bijna een aquarium van bouwen, alleen dat is zo donker voor de vissen. Alle gekheid op een stokje: PVC-vloeren zijn 100% waterbestendig en daardoor zelfs geschikt voor gebruik in de badkamer.

Kan ik een klik PVC vloer leggen in een huurwoning?

Ja, dit is geen enkel probleem. De vloer ligt zwevend en kan daardoor gemakkelijk worden gelegd en uit elkaar worden gehaald. Ook is de vloer opnieuw te gebruik mocht je de vloer na het leggen weer uit elkaar halen. De vloer is dus gemakkelijk mee te verhuizen.

Als een plank beschadigd is, kan ik deze er dan gemakkelijk uithalen?

PVC vloeren zijn oer- en oersterk, maar er kunnen zich altijd onverwachtse situaties voordoen waardoor je een plank moet vervangen. Bij een klikvloer moet je een aantal panelen loshalen en het beschadigde paneel er tussenuit halen. Vervolgens klik je het nieuwe paneel er weer tussen en het probleem is opgelost.

Hoe werk ik de randen af?

Bij klik-PVC houd je altijd een plankdikte afstand van de muren. Dit is ongeveer 2 tot 3 mm. Deze rand kan je afwerken met een hoge plint en bij de deuren met een plakplint. 

Ik heb een geluidsnorm in mijn appartement. Is een PVC-vloer dan een goede optie?

Al onze PVC-vloeren voldoen aan de 10Db-norm die gesteld wordt aan de hedendaagse appartementen. Een PVC-vloer kan dus perfect in jouw woning! 

Zijn al uw vragen beantwoord? Zo niet, dan kunt u ons altijd bellen, What’sAppen of mailen!

Bellen: 085-2730893

What’sApp: 0630898048

Mailadres: info@vloeren.nl