Vloer onderhouden, zo doe je dat!

Hoe onderhoud ik mijn vloer?

Hoe je jouw vloer het beste kunt onderhouden, is natuurlijk afhankelijk van het type vloer dat je in huis hebt. We behandelen in deze blog het onderhoud van de volgende soorten vloeren:

  • PVC-vloeren
  • Laminaatvloeren
  • Houten vloeren
  • Kurkvloeren

Onderhouden PVC-vloer

Een PVC-vloer is de meest eenvoudige vloer qua onderhoud. Het materiaal is sterk, slijtvast en waterbestendig. Het belangrijkste is eigenlijk stofzuigen – zand kan namelijk de vloer schuren. Dit kan doffe plekken veroorzaken. Voor het dweilen van een PVC-vloer gebruik je PVC-reiniger, een heel klein beetje is meer dan voldoende. Als je teveel zeep gebruikt, blijven er zeepresten achter op de vloer en dit zorgt weer voor vlekken en strepen. Als er kleine krasjes op je PVC-vloer zitten, bijvoorbeeld dankzij zand, kan je de Strip & Clean gebruiken om de vloer te herstellen. Veeg vlekken zo snel mogelijk op.

Dus, in het kort:

  • Regelmatig stofzuigen
  • Dweilen met PVC-reiniger
  • Indien nodig Strip & Clean gebruiken

Onderhouden laminaatvloer

Ook voor laminaat geldt dat stofzuigen heel belangrijk is. Zandkorrels zijn in feite hele kleine steentjes en deze kunnen al gauw krasjes veroorzaken. Je ziet deze krasjes niet snel, maar het laminaat krijgt dan na verloop van tijd een doffe waas. Het schoonmaken van een laminaatvloer doe je het beste met laminaatreiniger. Allesreiniger kan ook, maar gebruik zo min mogelijk zeep en wring de dweil goed uit. Nat dweilen is niet optimaal voor dit soort vloeren. Vlekken moet je zo snel mogelijk opruimen, anders kan het erin trekken. Bij een hardnekkige vlek kan je aceton gebruiken. Maak daarna de plek nog wel een keer goed schoon!

Onderhouden houten vloer

Een houten vloer vraagt iets meer onderhoud dan de bovengenoemde vloeren. Hout is namelijk een natuurproduct, het leeft en kan bijvoorbeeld ook uitdrogen. Bij afwisselend koude en warme invloeden kan een houten vloer krimpen en uitzetten. Een plens water over de vloer is funest – niet alleen krijg je hier ontzettende vlekken van, het hout kan gaan schimmelen. Veel mensen laten hun houten vloer dan ook afwerken met een harde laklaag of olie. Een voordeel van hout is dat je de vloer kan schuren. Hierna kan je een nieuwe laklaag of olie aanbrengen.

Eens in de zoveel tijd is een houten vloer echt gebaat bij een onderhoudsbeurt. Gebruik voedende vloerzeep en zet je vloer in de was. Dit zorgt voor een diepe voeding van het hout, zodat het niet uit kan drogen. Een uitgedroogde vloer krijgt namelijk scheurtjes, dat wil je echt voorkomen. De vloer kan dan ook gaan kieren. Wij verkopen een zeer volledige onderhoudsset voor houten vloeren, als je deze af en toe toepast blijft je houten vloer jarenlang mooi!

Onderhouden kurkvloer

Ook een kurkvloer is gemaakt van natuurlijk materiaal. Kurkvloeren zijn standaard afgewerkt met een sterke laklaag, waardoor er niet veel onderhoud nodig is zoals dat bij een houten vloer bijvoorbeeld wel het geval is. Ook is het oppervlak van een kurkvloer antistatisch, wat ideaal is voor mensen met een stofallergie. Regelmatig stofzuigen is het belangrijkste, zodat zandkorrels niet kunnen schuren. Het opnieuw lakken van je kurkvloer kan je doen zonder de vloer eerst te schuren. Je vloer is dan weer als nieuw!

Heb je nog meer vragen over het onderhoud van je vloer? Neem dan gerust contact op!