Welk vloerpatroon kies je voor je nieuwe vloer?

Op zoek naar een mooi vloerpatroon voor je nieuwe vloer? In deze blog gaan we dieper in op welke vloerpatronen er allemaal bestaan, de mogelijkheden zijn namelijk eindeloos! En mocht er niks tussen zitten dat bij je smaak past, dan kan je altijd nog een vloerpatroon ontwerpen. Lees meer!

Verschillende vloerpatronen

Er zijn veel verschillende patronen mogelijk bij een vloer. Afhankelijk van het materiaal kun je allerlei prachtige patronen laten leggen. Denk aan het bekende en zeer populaire visgraatpatroon of het Hongaarse punt vloerpatroon. Maar dit zijn slechts twee van de bekendste vloerpatronen die er zijn, naast de recht gelegde plank natuurlijk. Je zou daarnaast ook nog kunnen kiezen voor een prachtig ornament in de vloer, of een onbekender patroon, zoals de Mansion Weave of het Versailles patroon. Je kunt een vloer ook in een kubus patroon laten leggen, of het prachtige dubbel Breton kruispatroon. En heb je al eens gehoord van het Triple Basket Weave patroon? Van het Versailles-patroon bestaan ook nog weer variaties, zoals de Versailles-driehoek. Wil je echt iets bijzonders, dan zijn de opties eindeloos en kan je altijd voor een zelfbedacht patroon kiezen. De techniek staat tegenwoordig voor niks, alles is mogelijk!

Opties vloerpatroon bij rechte planken

Vind je een speciaal patroon niks en houd je het liever bij recht gelegde planken? Ook daar heb je nog keuze uit verschillende opties, kies je bijvoorbeeld voor een smalle of brede plank? Een extra lange of wat kortere plank? Wat mooi staat, hangt af van de ruimte waarin je de vloer wil (laten) leggen. Heb je een grote ruimte? Dan geven brede en lange planken een extra ruimtelijk effect. Is de kamer wat kleiner, dan is het juist handig om voor smallere planken te kiezen. Dit maakt de ruimte optisch ook weer wat groter.

Legwijze en legrichting vloerpatroon

Als je de vloer hebt gekocht en in huis hebt, kun je bij rechte planken zelf bepalen in welke richting je deze wil leggen. Dit heeft wederom veel effect op de gehele ruimte. Wil je een ruimte langer laten lijken? Leg de planken dan in de lengte, met de lange zijden parallel aan de langste muur. Ga je de vloer leggen in de gang, die lang en smal is? Als je de planken in de breedte legt, dus met de korte kanten tegen de langste muur aan, dan lijkt de gang optisch breder. Bij deze legwijze is het snijdverlies wel groter.

Ruimte groter laten lijken

Dat visgraatvloeren nu zo populair zijn heeft nog een andere reden. Het diagonaal gelegde vloerpatroon laat namelijk elke ruimte groter lijken en geeft de kamer bovendien een chique uitstraling. Heb je geen visgraatvloer, maar wil je jouw ruimte wel groter laten lijken? Kies er dan voor om de rechte planken van je nieuwe vloer diagonaal te plaatsen. Hiermee wordt de aandacht automatisch naar de verste hoek van het vertrek getrokken en lijkt de ruimte een stuk groter.

Heb je nog vragen over verschillende vloerpatronen of wil je de mogelijkheden weten die Vloeren.nl biedt? Neem dan gerust contact met ons op! Er is veel mogelijk. We helpen je graag om jouw droomvloer te realiseren!