Welke vloer kies je bij een milieuvriendelijk duurzaam interieur?

Om te beginnen. De definitie van duurzaam is: “bedoeld om lang mee te gaan” of “relatief milieuvriendelijk en grondstof besparend”. Dit spreekt tegenwoordig natuurlijk iedereen aan maar er is zó veel te koop! Dan zie je door de bomen het bos niet meer.. Wat is nou de beste keuze?
In deze blog zal ik er een paar toelichten en uiteraard zijn ze allemaal bij ons leverbaar.

Is PVC echt wel milieuvriendelijk of duurzaam?

De PVC vloer had ten opzichte van de andere vloeren lange tijd de reputatie niet duurzaam of milieuvriendelijk te zijn. Eigenlijk is dit een achterhaald verhaal.

Tegenwoordig heeft de PVC een zeer lange levensduur door de goed doorontwikkelde slijtlaag. De minimale levensduur van een PVC vloer is op zijn minst vijftien tot wel dertig jaar of zelfs meer!  Héél duurzaam dus. Het productieproces van PVC vloeren is ten opzichte van hout minder milieuvriendelijk (al wordt dit wel steeds verbeterd) maar door de lange levensduur alsnog een goede keuze. Chemisch onderhoud is niet nodig dus dit is heel fijn voor het milieu.

 

Hout uit duurzame bron

Een houten vloer is milieuvriendelijk en duurzaam zolang deze van een duurzame bron afkomstig is. Een houten vloer uit een goed beheerd bos heeft een zeer lange levensduur en het productieproces is niet perse milieubelastend. Een bijkomend voordeel is dat je na een paar jaar, als de kleur van de vloer je niet maar aanstaat, niet hoeft te kiezen voor een nieuwe vloer. Een nieuw laagje lak of olie en je hebt weer een totaal andere look voor je vloer. Dat is heel duurzaam!

Welke vloer kies je bij een milieuvriendelijk duurzaam interieur

 

Laminaat van afvalhout

Laminaatvloeren zijn beslist duurzaam. De lagen onder de toplaag bestaan uit samengeperste lagen hout die grotendeels bestaan uit restdelen ofwel afvalhout. Grondstoffen worden hierdoor optimaal benut maar ook hier geldt natuurlijk wel dat de afkomst van de boom uit een goed beheerd bos met een FSC-keurmerk moet zijn. Doordat een laminaatvloer geen onderhoud nodig heeft in de zin van chemische producten maakt dit de vloer zeer milieuvriendelijk.

Welke vloer kies je bij een milieuvriendelijk duurzaam interieur

 

Wat is dan nu de beste keus? 

Je hebt heel veel te kiezen en al met al kan je met een gerust hart een van bovenstaande vloeren aanschaffen voor je woning. De een zal milieuvriendelijker zijn als je kijkt naar de productiewijze waar de ander dan weer duurzamer is door de levensduur van het product. Het is dus onmogelijk om er een aan te wijzen als beste uit de bus!