Zo onderhoud je jouw duurzame PVC-vloer!

PVC-vloer onderhoud

De nummer 1 reden dat mensen voor een PVC-vloer kiezen is het onderhoudsgemak. PVC is namelijk een kunststofsoort en vraag weinig tot geen onderhoud. Omdat het niet om een natuurproduct gaat, heeft PVC ook geen zaken nodig zoals voedende vloerzeep of onderhoudsolie. Bij een houten vloer raden we dat echter wel aan.

Voor het onderhoud van je PVC-vloer is regelmatig reinigen het belangrijkste. Elke PVC-vloer heeft een harde toplaag die de vloer beschermt tegen beschadigingen. Deze laag kan echter wel op den duur slijten als er bijvoorbeeld vaak veel zand in huis ligt. Het zand kan werken als een soort schuurpapiertje en uiteindelijk de toplaag van de vloer laten slijten. Met regelmaat stofzuigen voorkomt dit en dan kan je tientallen jaren genieten van je vloer.

Toplaag PVC-vloer herstellen

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er minuscule krasjes ontstaan in de toplaag van je vloer. Is de vloer dan direct afgeschreven? Gelukkig niet! Het is zelfs heel eenvoudig om de toplaag van je PVC-vloer te herstellen. Daarvoor hebben we een speciaal product in ons assortiment: Strip & Clean. De Strip & Clean is onderdeel van de onderhoudsset voor PVC-vloeren. Dit product vult kleine krasjes op en herstelt de toplaag. Je kunt het echter ook preventief gebruiken, daarmee creër je een extra beschermend laagje bovenop de bestaande toplaag. Twee keer per jaar is meer dan voldoende om jouw vloer te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Kijk bij de productspecificaties voor de gebruiksaanwijzing.

Onderhoud PVC-vloer: reinigen

PVC-vloeren hebben een waterbestendige toplaag, wat het reinigen van de vloer heel eenvoudig maakt. Veel mensen kiezen hiervoor zodat ze zorgeloos gebruik kunnen maken van een emmer sop. Wat wel aandacht verdient, het is soort reinigingsmiddel dat je gebruikt om je PVC-vloer mee te dweilen. Een normale allesreiniger bevat naar verhouding extreem veel zeep. Dit product kan dan ook zeepresten, strepen of een waas achterlaten op je PVC-vloer. We raden aan om een speciale PVC-reiniger te gebruiken, die eveneens in onze onderhoudsset voor PVC zit. Een klein dopje is voldoende voor de hele vloer. Het resultaat is een prachtige, schone vloer zonder strepen of vettige zeepresten. Heb je geen PVC-reiniger (meer) in huis? Gebruik dan een piepklein beetje allesreiniger en dweil nog eens na met lauwwarm water.

Beschadigingen PVC-vloer voorkomen

Het is altijd beter om krasjes en beschadigingen te voorkomen. Ga zuinig om met je vloer door bijvoorbeeld viltlappen en viltdoppen onder je zware meubels te plaatsen. Check regelmatig of de viltdopjes onder de stoelen nog goed zitten, deze willen nog wel eens slijten of eraf glijden. Kijk ook af en toe eens naar de wieltjes onder je stofzuiger. Soms komen er haren van je huisdier erin te zitten, waardoor het wiel niet meer draait. De wieltjes zullen dan over de grond schuren. Dit zijn allemaal kleine moeites die je kunt doen om je PVC-vloer te beschermen en de levensduur van de vloer te verlengen met vele jaren.

PVC-vloer repareren

Ondanks al je goede zorgen en liefde, is er toch een beschadiging ontstaan aan je vloer. Heb je een verlijmbare PVC-vloer? Dan heb je geluk, want de vloerenlegger kan vrij eenvoudig het beschadigde paneel eruit snijden en een nieuw stuk PVC erin leggen. Bij een klikvloer is het meer werk. Vanwege de klikverbinding, die alle stroken PVC aan elkaar verbindt, moet een groot deel van de vloer eruit worden gehaald voordat het beschadigde stuk kan worden vervangen. Iets lastiger dus, maar niet onmogelijk. Heb je een reparatie nodig? Neem dan contact op met onze legservice!

Heb je nog vragen over het reinigen, onderhouden of repareren van je PVC-vloer? Aarzel niet en geef ons een belletje, we helpen je graag.