Zo onderhoud je jouw prachtige houten vloer

Welk onderhoud heeft een houten vloer nodig?

Houten vloeren zijn gemaakt van een natuurproduct. Van welk soort hout de vloer is gemaakt kan verschillen, dit ligt voornamelijk aan je eigen voorkeur en smaak. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van eikenhout. Dit is een harde houtsoort met veel bewerkingsopties. Welke houten vloer je ook kiest; een houten vloer vraagt altijd meer onderhoud dan bijvoorbeeld een PVC-vloer.

Heb jij een houten vloer in huis en herken je één van de volgende problemen? Dan helpen wij je met een oplossing!

  • De houten vloer is uitgedroogd
  • De houten vloer is kromgetrokken of kiert
  • De houten vloer heeft vlekken of kleurverschillen

De houten vloer is uitgedroogd

Dit probleem komt het vaakst voor bij houten vloeren die al langere tijd in de woning liggen. De vloer is dan enigszins verouderd en heeft waarschijnlijk geen goed onderhoud gehad. Hout bevat van nature vocht, waardoor de planken een mooie uitstraling behouden. Hout zonder vocht oftewel uitgedroogd hout kan scheuren, kieren en zelfs splinters krijgen. Het hout krimpt, waardoor de planken kunnen gaan schuiven als deze niet bevestigd zijn door middel van lijm of spijkers.

De oplossing: Geef je houten vloer een behandeling met voedende vloerzeep en olie. Daarvoor kan je ook onze onderhoudsset gebruiken. De zeep reinigt de vloer en droogt niet uit. Voor een uitgedroogde vloer kan je meerdere lagen olie aanbrengen (met voldoende tussentijd). Breng altijd een dun laagje aan, anders krijg je vlekken.

Voorkomen is beter dan genezen. Ook al ziet je houten vloer niet droog eruit, verzorg ‘m goed met af en toe een nieuwe laag olie. Zo blijft ‘ie lang mooi!

De vloer is kromgetrokken of kiert

Dit probleem heeft eigenlijk dezelfde oplossing. De oorzaak ligt namelijk ook bij uitdroging van het hout. Geef de vloer één of twee behandelingen met voedende vloerzeep en olie, zodat de vloer niet verder uitdroogt. Na de olielaag ziet de vloer er als nieuw uit.

De vloer heeft vlekken of kleurverschillen

Het gebeurt met alle dingen in het leven: slijtage. Na jarenlang voetverkeer op een houten vloer kan er een looppatroon ontstaan. Of je hebt een keer iets laten vallen dat een (vocht)vlek heeft veroorzaakt. Het heeft dan geen zin meer om de voedende vloerzeep of de olie te gebruiken. Wat je gelukkig wel kunt doen bij een houten vloer, is schuren. Onze vloeren zijn bijvoorbeeld dik genoeg om enkele keren op te schuren. Opschuren hoeft niet vaak te gebeuren, dus als we het hebben over de mogelijkheid tot enkele keren opschuren, dan hebben we het over vele tientallen jaren.

Door een laagje van de vloer te schuren verwijder je alle vlekken en kleurverschillen. Belangrijk is om te kiezen voor een harde afwerklaag. Dit kan een olie zijn die hard wordt of een laklaag. Dit harde laagje beschermt je houten vloer tegen invloeden van buitenaf. Je houten vloer kan nu weer jaren mee.

Nog een voordeel: je kunt na het schuren de vloer ook weer opnieuw laten kleuren. Dezelfde olie die zorgt voor een harde laag bevat ook de kleurolie. Dit is dus geen aparte behandeling. Handig voor als je aan iets nieuws toe was.

Heb je nog vragen over jouw houten vloer of heb je een probleem met je vloer? Neem dan gerust contact met ons op!