Hoe worden PVC-vloeren gemaakt?

We weten dat PVC-vloeren gemaakt zijn van een soort kunststof, maar hoe zit de samenstelling van PVC precies in elkaar? Een PVC-vloer bestaat uit verschillende lagen. We leggen in deze blog uit waar de vloeren precies uit bestaan en hoe ze worden opgebouwd!

Hoe is een PVC-vloer opgebouwd?

Een PVC-vloer is in principe altijd opgebouwd uit drie verschillende lagen: de rug, de filmlaag (decorlaag) en de toplaag. De rug van de vloer is daarbij de belangrijkste laag, dit is echt de basis. Deze laag wordt gemaakt van puur PVC, het sterkste dat er is. Hierdoor krijgt de vloer stabiliteit. Het kan ook zijn dat de rug bestaat uit gerecycled materiaal, maar daardoor wordt de stabiliteit minder. Vloeren.nl gebruikt daarom alleen puur PVC voor de rug van de vloeren.

Filmlaag of decorlaag PVC-vloer

De filmlaag of decorlaag van de vloer zorgt voor de uitstraling van de vloer. Deze kan elke kleur of tekening hebben die je maar wil. De inkt wordt op een speciale PVC-filmlaag gedrukt, waardoor de kleuren heel helder blijven en er levensecht uit zien. Dankzij een speciale techniek kun je de vloer sprekend op hout of bijvoorbeeld steen laten lijken. Dat is tevens één van de redenen waarom PVC-vloeren zo populair zijn – er is er eentje voor elk soort interieur.

Toplaag PVC-vloer

De toplaag van de vloer zorgt voor bescherming en duurzaamheid. De vloer wordt beschermd tegen slijtage bij gebruik van de vloer. Je kunt kiezen voor 0,3 mm dikte, maar ook voor 0,55 mm. De dikkere laag wordt vaak toegepast op projectvloeren. De dikte van 0,3 mm is geschikt voor huishoudelijk gebruik. Bij Vloeren.nl vind je PVC-vloeren met beide slijtlagen. In de slijtlaag wordt ook een houtstructuur of tegelstructuur aangebracht. Dit wordt ’embossing’ genoemd. Hierdoor ontstaat er een voelbare structuur die in combinatie met de decorlaag zeer realistisch oogt.

Bij Vloeren.nl hebben de vloeren ‘in register embossing’. Dit geeft de meest realistische look, omdat de structuur van de toplaag precies de lijnen in de decorlaag volgt. Als laatst is de toplaag ook nog voorzien van een matte, beschermende PU-laag. Hierdoor spiegelen de vloeren niet, wat ook weer bijdraagt aan een natuurlijke look.

Hoe worden PVC-vloeren gemaakt?

Uit welke materialen bestaan PVC-vloeren precies? Nu wordt het technischer. De grondstoffen voor PVC-vloeren zijn etheen en chloor. Etheen wordt uit aardolie of aardgas gewonnen en chloor uit steenzout. Samen worden de stoffen omgezet tot dichloorethaan. Na het afsplitsen van chloorwaterstofgas wordt het gevormd tot het monomeer vinylchloride. Het chloorwaterstofgas wordt volledig hergebruikt. Nu volgt polymerisatie van de vinylchloride. Hierbij worden kleine moleculen tot een keten gevormd. Dit proces duurt ongeveer 10 uur. Bijna 90% van de vinylchloride wordt omgezet tot PVC. Het percentage dat niet wordt omgezet, wordt hergebruikt. De productie wordt altijd in gesloten systemen gedaan, zodat er geen gezondheidsrisico’s ontstaan voor de werknemers.

Samenstelling PVC-vloeren

Het hele productieproces begint bij de PVC-korrel. Dit zijn fijne, niet-toxische, poederachtige korrels. Het poeder wordt met verschillende hulpstoffen gemengd om bijvoorbeeld tot een vloer te komen. Als je een buis wil maken, worden er andere hulpstoffen gebruikt. Daardoor is PVC zo veelzijdig, je kunt er alle kanten mee op. Pure PVC is knetterhard, door het toevoegen van weekmakers krijg je bijvoorbeeld een flexibele PVC-vloer. Andere veelvoorkomende hulpstoffen zijn:

  • Stabilisatoren
  • Vulstoffen
  • Vlamvertragers
  • Kleurstoffen

Weekmakers in PVC-vloeren

Door het gebruik van weekmakers worden PVC-vloeren zachter en flexibeler. Dit zijn vaak organische materialen met een hoog kookpunt. Vloeren.nl maakt enkel gebruik van natuurlijke weekmakers.

Stabilisatoren in PVC-vloeren

Om PVC-vloeren een lange levensduur te geven en bestand te maken tegen invloeden zoals uv-licht en hoge temperaturen worden stabilisatoren gebruikt. Zo blijft de samenstelling van de vloer stabiel, ook als de omstandigheden veranderen.

Vulstoffen in PVC-vloeren

De vulstoffen worden toegevoegd om de fysieke eigenschappen te veranderen. Je kunt hierbij denken aan krijt, talk of dolomiet.

Brandvertraging PVC-vloeren

Puur PVC is slecht brandbaar, maar door het toevoegen van hulpstoffen kan de brandbaarheid toenemen. Daarom worden er weer brandvertragende stoffen toegevoegd (metaaloxiden). Deze stoffen zijn niet heel gezond, daarom wordt er altijd afgewogen in hoeverre er hulpstoffen zijn toegevoegd en of de vlamvertragers nodig zijn of niet.

Kleurstoffen in PVC-vloeren

Zoals hierboven al aangegeven, zijn PVC-vloeren in allerlei kleuren verkrijgbaar. Dit komt door het toevoegen van kleurstoffen. Hier zitten strenge regels aan! In sommige kleuren worden namelijk zware metalen verwerkt. Vloeren.nl gebruikt alleen kleuren en dessins waarin geen zware metalen voorkomen. Maar wees gerust: onder normale omstandigheden komen deze zware metalen niet vrij.