Laminaat leggen met een kliksysteem

Laminaat leggen 

Laminaat leggen is dankzij het kliksysteem heel eenvoudig. Al onze laminaatvloeren zijn voorzien van een klikverbinding en zijn dus gemakkelijk en snel zelf te leggen. Zit je er ook over te denken om laminaat te leggen? Dan hebben wij enkele handige tips voor je zodat het leggen van laminaat binnen een mum van tijd is gedaan.

 

Hoe leg ik laminaat?

Voor je begint met het leggen van laminaat is het noodzakelijk dat de nieuwe laminaatvloer 48 uur de tijd heeft gehad om te acclimatiseren. Dit doe je door de pakken laminaat in de kamer te leggen waarin je de laminaatvloer wil leggen. Leg de pakken op minimaal 50 cm afstand van de vloer plat op de grond.

 

Hoeveelheid laminaat berekenen

Voordat je een nieuwe laminaatvloer koopt, heb je natuurlijk berekend hoeveel laminaat je nodig hebt. Dit doe je gemakkelijk door de lengte van de ruimte de vermenigvuldigen met de breedte van de ruimte. Houd altijd rekening met het snijverlies. Dit is ongeveer 10%. Het totale oppervlak + die 10% deel je vervolgens door het pakinhoud van de soort laminaatvloer die je hebt uitgekozen.

 

Dus: totaaloppervlak + 10% ÷ pakinhoud. Het resultaat is dan het aantal pakken dat je nodig hebt.

 

Benodigdheden laminaat leggen

Voor het laminaat leggen is het handig als je enkele benodigdheden bij de hand hebt. Natuurlijk leg je de materialen klaar: het laminaat, de ondervloer, afstandshouders en de plinten. Over de ondervloer en plinten vertellen we verderop meer. Naast de materialen heb je voor het leggen van de laminaatvloer ook enkele gereedschappen nodig. Denk hierbij aan een laminaatsnijder of laminaatzaag, profielaftaster, potlood, zwaaihaak, rolmaat, slagijzer, hamer en een winkelhaak. Als je alles klaar legt voordat je begint met het leggen van laminaat, kan je als een speer doorwerken.

 

Ondervloer voor laminaat

Een goede ondervloer is belangrijk. Een geschikte ondervloer voor laminaat is geluiddempend, vochtwerend en egaliserend. Ook de warmte-isolatie is een belangrijk punt. Niets zo naar als een koude vloer. Wij hebben verschillende ondervloeren speciaal voor laminaat. Afhankelijk van je eigen wensen of misschien wel eisen van de verhuurder of woningbouwvereniging zijn er verschillende ondervloeren voor laminaat verkrijgbaar. Hulp nodig bij het uitzoeken van de juiste ondervloer? Neem gerust contact op, we helpen graag bij het kiezen van de beste optie.

 

Begin bij laminaat leggen in een hoek

Nu de voorbereiding is gedaan kunnen we beginnen met laminaat leggen. Met laminaat leggen begin je altijd in een hoek. Leg de afstandhouders tegen de muur en plaats de eerste plank laminaat. Natuurlijk heb je de ondervloer al uitgerold. Leg vervolgens de eerste baan laminaat. Lees voor je begint de gebruiksaanwijzing van het pak laminaat. Gebruik altijd stroken laminaat uit verschillende pakken.

 

Laminaat snijden of zagen

Met een laminaatsnijder krijg je direct een prachtige snede in het laminaat. Er komt geen stof vrij en de toplaag raakt niet beschadigd. Je kunt ook een decoupeerzaag gebruiken voor het zagen van laminaat. Leg de plank dan ondersteboven, anders kan de toplaag wel beschadigen. De decoupeerzaag kan ook heel makkelijk bochtjes zagen. Gebruik de zaag dus alleen voor de lastige plekken en de snijder voor de normale planken.

 

Kliklaminaat leggen

Vervolgens leg je de tweede baan laminaat. Begin met het afgezaagde laatste stuk van de eerste baan. Dit stuk mag niet korter zijn dan 30 cm. Als dat wel zo is moet je een nieuwe baan in stukken zagen. Hierdoor krijg je wel meer snijverlies, maar het resultaat is dan het mooiste en de laminaatvloer blijft dan het beste liggen. De rest van de banen laminaat kan je ook op deze manier leggen.

 

Profielaftaster

Elke ruimte kent wel lastige hoeken of vormen. Tijdens het laminaat leggen kan je kiezen voor het gebruiken van een profielaftaster. De profielaftaster neemt het profiel over van de lastige vorm. Denk aan radiatorbuizen. Dankzij de profielaftaster kan je de vorm overnemen op het laminaat en eenvoudig uitzagen. Dan is ook de vloer bij de radiator mooi afgewerkt.

 

Niet-haakse hoeken meten

Een niet-haakse hoek in de ruimte kan je eenvoudig meten met een zwaaihaak. De vorm van de hoek kan je dan overnemen op het laminaat. Dat maakt laminaat leggen een stuk eenvoudiger!

 

Laatste baan laminaat

Vrijwel altijd moet de laatste baan laminaat in de breedte op maat worden gesneden of gezaagd. De plank die je moet verzagen leg je op de laatste baan die je hebt gelegd. Leg een tweede plank ernaast en duw deze tegen de muur. Hiertussen stop je een afstandhouder. Teken de rand van de tweede plank af op de eerste plank en zaag op maat. Even klikken en klaar! Je laminaatvloer is gelegd. Toch liever onze legservice inschakelen? Dat kan natuurlijk altijd.

 

Laminaat plinten leggen

Bij een mooie afgewerkte laminaatvloer horen natuurlijk plinten. Plinten beschermen de muur en maken het totaalplaatje af. Ook overbruggen ze de afstand tussen de muur en de laminaatvloer. Bekijk ons volledige aanbod plinten.