PVC-vloer repareren, hoe doe ik dat?

Heb je schade aan je PVC-vloer, in de vorm van krassen of zelfs een deuk of gat? Dat is natuurlijk niet zo mooi. En heel erg zonde van je vloer! Gelukkig is er een oplossing voor een beschadigde PVC-vloer. Of je nu klik-PVC hebt of een verlijmbare vloer, een beschadiging is relatief eenvoudig op te lossen. Dus wil jij je PVC-vloer repareren, maar vraag je jezelf af: “Hoe doe ik dat?” Dan ben je hier aan het goede adres! In deze blog leggen we uit hoe je jouw vloer weer kunt fixen.

Beschadigde PVC-vloer?

Is jouw prachtige PVC-vloer beschadigd? Geen zorgen, die beschadiging kun je (laten) repareren. Is het een grote beschadiging of gaat het om kleine krasjes? Wanneer het om kleine krassen gaat, kun je het waarschijnlijk eenvoudig zelf oplossen zonder dat je een bedrijf hoeft in te schakelen. Je bent dan ook minder tijd kwijt en hoeft niet te wachten tot er een professional langskomt. Lees hieronder hoe je zelf de krasjes kunt laten verdwijnen!

Krassen verwijderen PVC-vloer

Op Vloeren.nl verkopen wij een heel handig product waar al veel mensen dankbaar van gebruik hebben gemaakt, namelijk: de PVC-onderhoudsset. Deze set bevat een speciale PVC-reiniger, een Strip & Clean en viltlappen en viltdoppen. De reiniger mag je zo vaak als je wil gebruiken voor het schoonmaken van de vloer, dit product is speciaal ontworpen voor het materiaal. Na het dweilen zie je geen strepen van zeepresten. De Strip & Clean is voor het opvullen van oppervlakkige krasjes. We leggen uit hoe het product precies werkt (je kunt hiervoor ook op de productpagina kijken).

Strip & Clean gebruiken

De Strip & Clean kun je dus gebruiken als er oppervlakkige krassen zijn ontstaan op je PVC-vloer. Het product zorgt voor een beschermlaagje over de vloer. Dit beschermlaagje vult ook kleine krassen op. Hierna lijkt je vloer weer als nieuw. Om het product te gebruiken, vul je twee emmers met warm water. In de ene emmer voeg je de Strip & Clean toe volgens instructies op de verpakking. Dweil de vloer met de Strip & Clean en laat dit ongeveer 10 minuten inwerken. Vervolgens dweil je de vloer na met het lauwe water zonder Strip & Clean. Laat de vloer goed drogen. De krasjes zijn nu verdwenen! Herhaal het proces één à twee keer in het jaar om een beschermende laag aan je vloer te geven.

PVC-vloer repareren

Is de Strip & Clean niet voldoende om jouw vloer weer te laten stralen? Zit er echt een gat of een schaaf? Dan zal je een plank of strook moeten vervangen. Afhankelijk van het soort vloer dat je hebt, is dit een makkelijk of iets minder makkelijk klusje. Bij klik-PVC kun je relatief eenvoudig zelf een plank vervangen, het nadeel is wel dat een deel van de vloer er dan uit moet. De vloer is natuurlijk met elkaar verbonden via het kliksysteem. Dat betekent ook dat je jouw meubels moet verplaatsen. Het is dus zelf te doen, maar het is wel veel werk.

Bij een verlijmbare vloer wordt er een strook uit de vloer gesneden. Met behulp van een soort föhn wordt de strook warm gemaakt, waardoor de onderliggende laag lijm zachter wordt. De strook kan dan voorzichtig worden verwijderd. Dit wordt vaak door een professional uitgevoerd, dat is althans wel aan te raden. Vaak heb je nog garantie op de vloer, vraag bij de winkel waar je de vloer hebt gekocht of zij het kunnen komen repareren. Nadat de beschadigde strook is verwijderd, kan de nieuwe worden verlijmd. Een vakman zorgt ervoor dat je niet kunt zien dat er een nieuwe strook tussen is geplakt. Zo ziet jouw vloer er weer als nieuw uit!